شیر برقی یا Solenoid Valve چیست؟

Shape Image One
Shape Image One
 Shape Image Four
 Shape Image Four
 Shape Image Four
 Shape Image Four
 Shape Image Four
 Shape Image Four
شیر برقی یا Solenoid Valve چیست؟

شیر برقی یا  Solenoid Valve یک شیر الکترومکانیکی است که برای قطع و وصل مسیر مایعات و گازها به کار برده می شود. شیر برقی انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی جهت چرخش، باز یا بستن یک شیر (Valve) به بصورت مکانیکی تبدیل می­کند. شیر برقی­ ها به واسطه جریان برق وارد شده به بوبین آنها، عمل قطع  یا وصل جریان سیال را انجام می­دهند. در شیرهای دو راهه (2-Way) ، سیال در قسمت خروجی قطع یا وصل می­باشد (شیر بسته کامل و یا باز کامل می باشد). در شیرهای سه راهه (3-Way) سیال ورودی به یکی از دو مسیر خروجی هدایت می شود.

چگونگی و طرز کار شیرهای برقی (Solenoid Valves)

همانطور که در  شکل بالا ملاحظه می­گردد، شیر برقی از دو قسمت مهم بوبین (Coil) و شیر اصلی (بدنه) تشکیل شده است، قسمت بوبین (Coil) خود شامل سیم پیچ، میله آهنی، فنر، شیر­ کنترلی و کانال کنترلی می­باشد. شیر اصلی از ورودی، خروجی، دیافراگم و فنر دیافراگم تشکیل شده است. در زمان فعال بودن بوبین، همواره جریان بسیار کمی از سیال از مجرا و شیر کنترلی عبور می­کند. در شیرهای برقی از آب بند­های لاستیکی یا فلزی برای آب­ بندی جاهای مختلف استفاده می­شود. یک فنر (فنر دیافراگم) نیز برای باز یا نگه داشتن دیافراگم درمواقع غیر فعال بودن شیر استفاده می­شود.

انواع شیر برقی :

  • شیر برقی الکتریکی
  • شیر برقی پنوماتیک (Pneumatic Solenoid Valve)
  • شیر برقی هیدرولیک (Hydraulic Solenoid Valve)

شیر برقی پنوماتیک :

شیر برقی پنوماتیک

شیر برقی پنوماتیک، شیری است که با اعمال نيرويي الکتریکی عمل مي­نمايد و ميزان جريان هوا را در يك سيستم پنوماتیک فرايندي، قطع و وصل یا تنظيم مي­نماید، شير برقی پنوماتیک شامل يك شير است كه به يك مكانيزم بوبین برقی (Solenoid) که توانائي قطع و وصل جریان هوا و یا کنترل آن را دارد، متصل مي­باشد. اين تغيير بر مبناي دستوری است كه از سيستم كنترل دريافت شده و انجام می­پذیرد.

شیرهای برقی مورد استفاده در سیستم­های هیدرولیک و پنوماتیک به شیر برقی های دایرکشنال (Directional Solenoid Valve) معروف می­باشند که بیش از دو پورت برای ورود و خروج سیال دارند این در حالی است که تعداد وضعیتهای آنها می­تواند بیشتر از دو وضعیت باشد. برای مثال در شکل بالا یک شیر 5/2 تک سر بوبین که دارای 2 وضعیت بوده و 5 عدد پورت مشاهده می شود. تعداد 2 عدد از این پورت ها سوپاپ خروج هوا بوده و یکی از آنها ورودی و 2 پورت دیگر مربوط به خروجی می باشند.

شیر برقی پنوماتیک یکی پرکاربردترین شیرهای برقی در اتوماسیون صنایع غذایی، داروسازی، شیمیایی، خودرو­ سازی، صنایع کاشی و سرامیک و خطوط تولید می­باشد. که در انواع مختلف در دسترس می باشد.

انواع شیر برقی پنوماتیک :

  • شیر برقی پنوماتیک کنترل جهت
  • شیر پنوماتیک توزیع کننده پیلوت دار
  • شیر پنوماتیک کنترل فشار
  • شیر پروپرشنال پنوماتیک
  • شیر پنوماتیک متعادل کننده پروپشنال
  • شیر ماژولار پنوماتیک
  • شیر پنوماتیک دستی

شیر برقی هیدرولیک :

شیر برقی هیدرولیک

شیر برقی هیدرولیک (Hydraulic Solenoid Valve) ممکن است در یک طرف دارای بوبین باشد (شیر یک کله) یا در دو طرف دارای بوبین باشد (شیر دو کله). سوکت شیر برقی ممکن است خارج یا داخل باشد و یا به صورت سیمی باشد (نوع y). نحوه کار شیر برقی به این صورت است که فرمان الکتریکی از طریق سوکت به بوبین منتقل می­گردد. درون محفظه شیر یک (Spool) قرار گرفته که در دو سر آن دو واشر و دو فنر قرار دارد. در اثر تحریک الکتریکی وضعیت (Spool) تغییر می­کند و بسته به موقعیت باعث وصل یا قطع جریان روغن می­گردد. عملا يك شير است كه به يك مكانيزم بوبین برقی (Solenoid) که توانائي قطع و وصل جریان سیال و یا کنترل آن را دارد، متصل مي باشد. اين تغيير بر مبناي دستوری كه از سيستم کنترل دريافت مي­گردد انجام می پذیرد.

شیر برقی هیدرولیک یکی پرکاربردترین شیرهای برقی در اتوماسیون صنایع فولاد، سیمان، صنایع سنگین، خودرو سازی، صنایع هیدرولیک و خطوط تولید ماشین آلات هیدرولیک می باشد که در انواع مختلف در دسترس می باشد.

انواع شیر برقی هیدرولیک :

  • شیر برقی هیدرولیک کنترل جهت
  • شیر برقی هیدرولیک توزیع کننده پیلوت دار
  • شیر برقی هیدرولیک کنترل فشار
  • شیر برقی پروپرشنال هیدرولیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *